Maakspecificaties
Mini
Droomdekentjes
55 x 55 cm
(100% katoen)
Baby
Droomdekentjes
80 x 100 cm
(100% katoen)
Kinder
Droomdekentjes
90 x 120 cm
120 x 150 cm
140 x 200 cm
Informatie over Droomdekentjes
Wat is een droomdekentje
en voor wie?
Stoffen
We gebruiken alleen katoen stoffen. Het hoeven beslist geen quiltstoffen te zijn. Leuke kinderstoffen met vrolijke kleuren worden prachtige droomdekentjes. Als je nieuwe stof gaat gebruiken voor je droomdekentje zorg dan dat de stof niet ‘doorloopt’ of kleur verliest. Het is verstandig om de stof eerst te wassen. Hergebruik van stof is prima maar let erop dat je geen verwassen stoffen gebruikt.
Ontwerp
Het is handig om afbeeldingen voor kleine kinderen ook op de kleinere dekentjes te gebruiken. Zorg dat ook de achterkant daarop aansluit.
Gehaakt en gebreid
Uit ervaring weten we dat Acryl het meest geschikt is voor Droomdekentjes met afmeting 90×120, 120×150 en 140×200. Als een katoenen deken te groot wordt, dan wordt hij erg zwaar en dat vinden de kinderen over het algemeen niet zo fijn, omdat ze zich dan minder goed kunnen bewegen onder de deken. Acryl houdt het licht en soepel. Zoals jullie waarschijnlijk weten zijn Droomdekentjes met de afmeting 90×120 een grensgeval. In dat geval laten we de keuze voor acryl of katoen over aan de maakster.
Acryl kun je voor een klein bedrag kopen bij de Zeeman (dat is de ‘Royal’) of bij de Wibra (dat is de ‘Saskia’). Mocht je iets meer willen besteden dan zou je ook kunnen kiezen voor de Scheepjes Colour Crafter.
Geen fleece meer
Vanaf 1 juli 2022 nemen we geen dekentjes meer aan die achterkant hebben van een fleecedekentje. Flanel is hiervoor een verantwoorde vervanger, dit kan met of zonder tussenlaag van fiberfill.
Tussenlaag
Een gequilt droomdekentje bestaat meestal uit een top, tussenlaag en achterkant. Deze worden dan met een randje van dubbele stof afgebiesd (alleen een mini droomdekentje heeft een bies van enkele stof) Zo wordt het echt mooi. De tussenlaag kan van dunne fiberfill, hobbs of een flanel zijn (dit laatste eerste wassen i.v.m. krimp). Belangrijk is dat het dekentje niet te warm wordt. In alle gevallen moet het dekentje goed doorgestikt worden.
Doorstikken
Een droomdekentje moet doorgestikt worden zodat bij het wassen (en bij zieke kinderen is dat regelmatig nodig) de tussenvulling op zijn plaats blijft. Als basis hanteren we dat doorstikken op een afstand van minimaal 3 cm en maximaal 10 cm. Zorg dat je alle draden afknipt en dat je zeker weet dat er geen spelden meer in je dekentje zitten! Helaas gebeurd dat toch nog steeds.
Afwerkbies
Je dekentje dat je met zorg hebt gemaakt moet natuurlijk ook mooi afgewerkt worden. De afwerkbies is altijd van katoen dubbel van stof (behalve bij de mini’s). Gebruik geen baisband, geen hydrofiel en ook geen flanel, ook al zijn die wel van katoen maar niet geschikt als afwerkbies. Wil je via een filmpje zien hoe je de afwerkbies aanzet? klik dan HIER
Logo’s
Voor de Mini’s en Babydekentjes:
Voor alle andere Droomdekentjes:
Gequilte en genaaide Droomdekentjes
(click op schema voor downloadbare pdf)
Gehaakte en gebreide Droomdekentjes
(click op schema voor downloadbare pdf)
Wat als het droomdekentje niet ‘voldoet’?
Mocht het dekentje niet voldoen aan de maak specificaties of het past niet bij de kinderen van deze tijd, nemen wij (zo veel mogelijk) persoonlijk contact op met de maakster of de groep. In overleg kijken we wat er mogelijk is en stellen we de vraag of de maakster het dekentje teruggestuurd wil hebben of dat wij een andere bestemming zoeken (zoals een andere hulporganisatie) voor het dekentje. Heb je vragen hierover mail ons gerust op DDmaaksters@regenboogboom.nl
Wat als het droomdekentje niet wordt gekozen?
Een droomdekentje blijft bij ons 2 jaar in de voorraad. Is een dekentje niet door een kind uitgekozen dan zoeken we een ander goed doel waar het dekentje goed gebruikt kan worden door een kind.